מאמר מאת משרדה  של עורכת דין משפחה אביבית מוסקוביץ

אם אתם גרושים עם ילדים, מתישהו זה מגיע: הילד או הילדה חוגגים בר או בת מצווה.

החגיגות המשפחתיות מדגישות את המורכבות של הסיפור של משפחה גרושה, לפעמים באופן שמכאיב מאוד, לפעמים באופן מלחיץ ולא נעים. עוזר לדעת שעשרות אלפי משפחות גרושות אחרות עברו את זה. השאלה הראשונה שעולה – האם לחגוג ביחד או לחוד?

לכל אחת מהאופציות, כמובן, יש יתרונות וחסרונות.

 [divider]

מדוע כדאי לחגוג ביחד?

  • זה הרבה יותר זול.
  • המטלות של ההפקה מתחלקות בין שני ההורים וככה נופל על כל אחד פחות עומס.
  • הילד מרגיש שההורים שלו משתפים פעולה באופן סביר כי שניהם אוהבים אותו; זה יכול להיות שיעור טוב בשבילו, וגם מעודד.
  • זה יותר פשוט גם עבור הסביבה הקרובה, הסבים והסבתות, וכו'.

 [divider]

בר מצווה עשה זאת בעצמך

 [divider]

מדוע זה לא תמיד אפשרי?

  • לא תמיד ההורים נמצאים ביחסים טובים מספיק כדי לשתף פעולה ברמה הנדרשת לשם הפקה כזו.
  • עלולות להתעורר המון מחלוקות על נושא התשלום – מי משלם על מה וכן הלאה – וזה רק ידרדר את היחסים שממילא אינם פשוטים
  • הילד או הילדים עלולים לקבל רושם מוטעה ש"אנחנו חוזרים להיות משפחה אחת מאושרת" ולהתאכזב נוראות כשביום שאחרי מסתבר שההורים עדיין נשארים גרושים. כל אימא יודעת עד כמה הנפילה הזו כואבת, ואם הגירושין קרו יחסית לא מזמן, צריך לקחת את זה בחשבון.
  • לפעמים יש פער ענק בין הסגנונות של ההורים, ואי אפשר להסכים על דרך אחת של חגיגה. כך קורה, לדוגמה, כשאחד ההורים אחרי הגירושין חזר בתשובה או יצא בשאלה: הורה אחד רוצה עלייה לתורה ובית כנסת; ההורה השני רוצה חגיגה עם ריקודים מעורבים באולם. הפשרה היא לעשות גם וגם ולא תמיד זה עובד או אפשרי.
  • לפעמים המשפחות המורחבות נמצאות במערכת יחסים כל-כך עוינת שזה פשוט לא בא בחשבון להושיב אותם ביחד בחגיגה.

 [divider]

בר מצווה בהפקה עצמית

 [divider]

עיצוב שולחן לבר מצווה

 [divider]

בסופו של דבר, או שחוגגים ביחד באירוע גדול יותר, או שעושים מסיבה לילד ולחבריו ובני כיתתו, ובנוסף עלייה לתורה בבית כנסת של אבא, וארוחה משותפת של המשפחה והחברים של אימא. מה שיקבע, בדרך כלל, אלה היחסים בין ההורים, ועד כמה הם יכולים ורוצים להסכים לשתף פעולה.

מה בנוגע לתקציב? ראשית, מומלץ להתחיל לחסוך לצורך האירוע מראש. בר מצווה זה אירוע שיודעים מראש מתי הוא בא, אז כבר כשהילדון בן 11 מחשבים עלויות (זה יכול להגיע גם לעשרות אלפי שקלים, תלוי עד כמה רוצים שזה יהיה מהודר ומושקע), בודקים כמה צריך לשים בצד בכל חודש, ופותחים תכנית חיסכון בהתאם. עדיין תהיינה הוצאות פתאומיות בלתי צפויות, אבל אם יש סכום התחלתי בצד, אפשר לשרוד את זה.

התקציב מורכב מתשלום על המקום, על האוכל, על המוזיקה והצלם, הבגדים של כל המשפחה, הקישוטים ועוד הוצאות מיוחדות. לרוב, כדאי להשתדל לרשום כמה כל דבר יעלה, אחרי שקיבלתם הצעות מחיר, ואז להתחלק באופן שווה בכל הסכום.

מלבד מזומנים, מומלץ מאוד להתעזר בטונות של סבלנות, ובחברות טובות שיספגו את כל הקיטורים שלך ויעזרו גם בהחלטות ומטלות קטנות. בלי עזרה הדדית כזו קשה מאוד להסתדר.

 [divider]

בסופו של דבר, זכרו שזה בסך הכול לא רק תיק מהסרטים, אלא גם אירוע משמח של ילד או ילדה שלכם שהופכים רשמית לבוגרים, או – יותר נכון  בתקופה שלנו – למתבגרים. אל תשכחו לשמוח ולהתרגש, ולא רק לתפקד בתור מפיקי-על בטקס האוסקר.

אגב, בדיוק אחרי שנצלח את השלב הזה גם אצל הילד הצעיר ביותר ונחשוב שכל הסיפור מאחורינו, הגדולה תחליט להתחתן והכול יתחיל מהתחלה. או, כמו שהסבתות אומרות: "נו, העיקר שיהיה במזל טוב".

***

דילוג לתוכן