המאמר נכתב בשיתוף עו"ד גירושים יעקב בלס – משרד עורכי דין לענייני משפחה וגירושים.
ההתייקרות שפוקדת את השוק הישראלי, הנובעת הן מגזירות הממשלה והן ממספר מדדים אובייקטיביים, הופכת את ההישרדותך הכלכלית של משפחות רבות לסיוט אמיתי. אחד המגזרים שנפגעים מכך במיוחד, הוא מגזר המשפחות החד-הוריות – בין אם הן חד הוריות בעקבות גירושין, מבחירה או בעקבות פיתולי החיים.
בחודשי הקיץ הבעיה מחמירה כפליים: מלבד ההוצאות הרגילות, מתווספות ההוצאות של החופשה, הקייטנות, הבייביסיטר, הבילויים, הנסיעות, וכמובן הקניות לקראת שנת הלימודים (ספרי לימוד, כלי כתיבה, תלבושת אחידה וכן הלאה). כאילו כל זה לא מספיק, באה הממשלה ומאיימת לצמצם את קצבאות הילדים הקטנות ממילא, מה שיגזול מהתקציב שלנו עוד כמה מאות שקלים. מובן שאי-אפשר באמת לפתור את הבעיה הזו ברמת המיקרו, ומי שצריך לתת את התשובות זו המדינה. אך עד שזה יקרה, כל אחת מאתנו צריכה לסגור את החודש. (מידע נוסף תוכלו למצוא באתר http://www.hayalaw.com/)
להלן חמישה טיפים שצריך לאמץ כדי להחזיק את הראש מעל המים.
1. לחסוך
מכירים את כל העצות האלה שנותנים המומחים בעיתונים ובטלוויזיה, בכל הפרויקטים של "משפחה יוצאת מהמינוס"? אז יש לי חדשות: זה מעצבן, זה מרגיז, זה לא נוח, אבל זה עובד.
במה מדובר? למעשה, יש המון דרכים לחסוך אבל תתחילו מארבעה כללים: ערכו חישוב מדוקדק של הוצאות, המעיטו בשימוש בכרטיס אשראי, קנו בסופר רק לפי הרשימה והפחיתו באופן משמעותי קניות בלתי מתוכננות ויציאות "לאוכל בחוץ". ערכו את הניסוי הזה במשך חודש אחד ותראו את התוצאה בחשבון הבנק. אחר כך כבר לא תרצו לחזור לדפוסים קודמים. באחריות.
2. חוזרים לכלכלה הישנה, זו שהייתה לפני המצאת הכסף: סחר חליפין.
אפשר ללכת על זה ברמה פשוטה של קשרים בין אישיים. לדוגמה: חברה שלך, שגם היא חד-הורית, ידועה בידיה הטובות וטעמה המצוין, ובינתיים היא מחפשת מישהו שיתן שיעור פרטי לבן שלה בחשבון, משהו שקל לך לעשות. בקשי שתעזור לך עם צביעת השיער והפן (חיסכון של 150 ש"ח לפחות בשבילך) ושבי עם הילד על החילוק בתור, בתמורה. אלה דברים פשוטים שאנחנו לעתים קרובות לא חושבים עליהם.
אבל הדבר אפשרי גם ברמה מאורגנת יותר, למשל ב"בנק הזמן" (פרויקט שמופעל בירושלים ובעוד מספר מקומות בארץ, שבו נותנים שעה מזמנך במשהו שאת טובה בו, ומקבלים שעה ממישהו אחר שיודע לעשות דבר-מה שאת צריכה, למשל לתקן ברז דולף). יש גם התארגנויות ספונטניות בפייסבוק – חפשו "ערבות הדדית: התנדבות למען נשים חד הוריות".
3. אגורה
את צריכה משהו בבית, נניח, טוסטר, וממש, אבל ממש, אין לך מאיפה לשלם על זה? תתרמי משהו שאת לא צריכה לאתר "אגורה" ותקבלי מהם עדכונים יומיים, שאולי תמצאי ביניהם את החפץ שאת מבקשת, בחינם! באופן כללי, אמצי לך הרגל לא לקנות דברים שאפשר למצוא חינם, ובמצב טוב, בשיטוט ב"אגורה".
4. איסוף
חפשי חברות שיש להם ילדים קצת יותר גדולים מהילדים שלך, והקפידי לעבור אצלן פעם בעונה ל"איסוף פריטים נבחרים במצב טוב" שקטנים על הילדים. רק אחרי זה לכי לערוך השלמות של פריטי ביגוד. אפשר לעשות אותו הדבר להפך: מצאי חברה עם ילדה צעירה בשנתיים מבתך, והציעי להעביר אליה את הבגדים במצב טוב שהנסיכה כבר לא לובשת. זה אקולוגי, זה חוסך הון וזה מחזק קשרים עם חברות!
5. שתי מילים: הכנסה נוספת.
בדרך כלל אין מנוס מזה – אי אפשר באמת לשרוד ממשכורת אחת במדינה שלנו, גם אם את מצליחה למצות את כל הזכויות שלך כחד-הורית (רובינו לא מצליחות). חשבי באופן יצירתי ובדקי מה את יודעת לעשות, מה מכל זה אפשר לעשות כעבודה נוספת מהבית, ואולי אפילו תפתחי עסק קטן. יש המון מידע באינטרנט בנושא, באתרים כמו http://www.esheet.org.il/. רעיון עוד יותר טוב הוא לפתוח עסק משפחתי זעיר ולשלב בו את הילדים. פרויקט כלכלי משותף שאתם חולקים יכול להיות מדהים מבחינת החינוך שלהם וגם מבחינת איחוד המשפחה.
מאחלת לכולם בשורות טובות וביטול הגזירות הכלכליות בקרוב.
***