מעבר דירה הוא אירוע מרגש: ממש מעבר לפינה, מחכות לכם חוויות חדשות, במקום חדש ומסקרן…אבל לפני שתוכלו ליהנות מחייכם החדשים, תצטרכו לצלוח את המשוכה של שינוע והעברת כל החפצים שלכם אל ביתכם חדש.
כן, כל מי שנאלץ לעבור דירה בחייו, יודע שמדובר בחוויה מלחיצה ואף יקרה למדי, אפילו כאשר מדובר במעבר "קטן" יחסית. כל מעבר כרוך בהוצאות משמעותיות, שאליהן מתווספות עוד ועוד הוצאות "במפתיע". נראה שהכסף זורם כמים, מה שמעלה את מפלס הלחץ והחרדה.
במאמר שלפניכם נציע מספר דרכים אפקטיביות, שיסייעו לכם לחסוך בעלויות ההובלה וכן לשמור על השפיות – החל מהאופציה של השכרת רכב להובלה קטנה ועד להידוק החגורה בכל הנוגע לרכישות לבית החדש:
שקלו את האופציה של הובלה עצמית
אם אין לכם הרבה ציוד וריהוט, תוכלו לפנות לחברה המציעה השכרת רכב להובלה קטנה. כמובן שכדי לעמוד במשימה, יהיה עליכם לגייס את חבריכם ולערב אותם. יתכן שיש לכם בדיוק כמה חברים מתאימים במעגל החברתי שלכם, בנויים לתלפיות. כמובן שיש לכך כמה חסרונות, כמו זה שתגלו שהם לא עובדים חרוצים כלל, כפי שהייתם מצפים ממובילים מקצועיים שהיו באים ומתקתקים. לכן, השיטה הזו עובדת בעיקר עבור מי שסומך על חבריו ומאמין בהם בלב שלם.
עם זאת, לפני שאתם ממהרים לגייס את כל החברים, עליכם לשאול את עצמכם את השאלות הבאות:
- האם החברים שלכם מסוגלים פיזית לסחוב רהיטים כבדים?
- האם יש לכם כמות גדולה של חפצים בכלל וחפצים כבדים בפרט (מן הסתם, יש הבדל בין ציוד של סטודנט רווק שעובר דירה, לבין ציוד של משפחה עם 4 ילדים)?
- האם יש לכם פריטי ריהוט מסובכים וקשים להעברה (כמו פסנתר)?
- האם יש גישה נוחה לדירה החדשה? באיזו קומה היא? האם יש מעלית?
בנוסף, אנו מציעים שלא לתזמן את המעבר לשעה לחוצה וצפופה (בשעות שבהן אנשים ממהרים לעבודה והמעליות תפוסות). חסכו לעצמכם כאב ראש וסעו ב"שעות מתות".
טיפ חשוב נוסף, הוא לא "לעבוד" על החברים שמדובר במשימה קלילה ומהירה, כאשר אתם מודעים היטב לעובדה שיש לכם העברה קשה, עם הרבה חפצים כבדים, לקומה שישית בלי מעלית (ובלי חנייה). היו ישרים עם החברים. הם ממילא יגלו את "התרמית" שלכם. פנקו אותם עם שפע של בירות ופיצות. כמו כן, כאשר אתם פונים לחברים ומבקשים את עזרתם עם המעבר, נסו לעשות זאת פנים מול פנים או לפחות בטלפון ולא על ידי פרסום הודעה בקבוצת הוואטסאפ הקבוצתית של החברים, שממנה הם עשויים להתעלם.
בימים שקודמים למעבר – נסו שלא להשתגע עם אכילה בחוץ
ככל שיום המעבר מתקרב, כך המטבח הולך ונראה כמו קטסטרופה: נהיה קשה לתפקד בו והפיתוי לאכול בחוץ הולך וגדל, וגם ככה עייפים מאוד ואין כבר כוח לבשל. עם זאת, אכילה יומיומית במסעדות (במיוחד אם יש גם ילדים), עשויה להצטבר לסכום גבוה למדי, במיוחד למי שגם כך לחוץ כלכלית. לכן, זכרו שתמיד אפשר להכין ארוחת ערב קלילה, כמו טוסט, חביתה, ביצה קשה, כריך, ספגטי, פיצה על פיתה וכו', שהם מאכלים קלים ומהירים להכנה, גם במטבח כאוטי.
אל תשלמו על מה שאתם יכולים לבצע בעצמכם ונסו להיעזר בסובבים אתכם
מעבר דירה מורכב מאינסוף מטלות ומשימות, שלא בטוח שתצליחו לעמוד בכולן. מאידך, גם לא בטוח שיש לכם תקציב לשלם עבורם. לכן, נסו להיעזר בסובבים אתכם ולהאציל עליהם סמכויות, בין אם מדובר בעזרה באריזת חפציכם, במכירה או במסירת פריטים מיותרים, בניקוי וארגון הדירה, בצביעתה של הדירה הישנה ו/או החדשה, בבייביסיטר על הילדים או על חיות המחמד, בפריקת ארגזים, עזרה עם בישול וכו'. אם אתם מנסים לחסוך כסף, אלו דברים שתצטרכו לעשות בעצמכם ובעזרת הקרובים אליכם ולא לשלם עבורם.
היפטרו מכמה שיותר חפצים
ככל שיש לכם יותר חפצים וארגזים לשנע – כך מעבר הדירה יהיה קשה, מסורבל וגם יקר יותר. נסביר: הצעת המחיר שתקבלו מהמובילים תהיה גבוהה ויקרה יותר, ככל שיש לכם יותר כבודה. גם תהליך האריזה ותהליך הפירוק יהיו קשים: רק מי שעמד מול הרים על הרים של ארגזים שיש לפרוק, חסר אונים, מכיר את התחושה המתסכלת של "למה לא סיננתי וזרקתי יותר חפצים?"
אז אלא אם כן אתם מינימליסטים מובהקים ושומרים על ציוד מינימלי, כל הסיכויים שצברתם כמות יפה של חפצים, במיוחד אם אתם משפחה עם ילדים. מעבר דירה הוא הזדמנות מצוינת לשים יד על הלב ולשאול את עצמכם בכנות: האם אתם באמת זקוקים לכל המסה האדירה הזו של החפצים שרכשתם/קיבלתם?
איך תחליטו מה נשאר ומה הולך? חשבו האם אותו פריט שאתם מתלבטים לגביו, באמת שווה את הזמן, ההוצאות וכאבי הראש עבורו. פריט שאין לו שימוש עתידי – הגיע הזמן לשחררו לדרכו. תוכלו לנסות למכור כמה מהפריטים המיותרים שיש להם ערך. איך תעשו את זה כמו שצריך? נסו לצלם את הפריט כשהוא במיטבו, מואר בתאורה טבעית, בפוקוס, כאשר הוא מסודר ואין בלגן עליו ו/מסביבו. פרסמו אותו באתר יד 2, בקבוצות פייסבוק או וואטסאפ (לרבות מקומיות). אם אין אפשרות למכור – מסרו למי שצריך ותשמחו שעשיתם מעשה טוב.
התחילו מוקדם את התהליך הזה של מיון, מכיוון שבסופו של דבר, תמיד יצוצו "הפתעות" לא צפויות בסמוך לתאריך המעבר ולא יהיה לכן זמן. כמו כן, מחסומים רגשיים שכובלים אותנו לחפצים, אינם נעלמים ביום אחד, אלא מדובר בתהליך.
בקשו הנחה מהמובילים
במידה והחלטתם לוותר על האופציה של השכרת רכב הובלה לטובת שכירת חברת הובלות מקצועית, נסו להתמקח עם המובילים כאשר הם נותנים לכם הצעת מחיר. מקסימום תסורבו. "הקלפים" שיסייעו לכם לקבל הצעת מחיר אטרקטיבית יותר, הם:
- מעבר שלא ב"עונות החמות" – כלומר, לא ממאי עד ספטמבר.
- גמישות בתאריך – נסו להיות גמישים לגבי תאריך המעבר. בדקו איזה תאריך פנוי יש לחברת ההובלה.
- סגירה מוקדמת – נסו שלא לסגור עם חברת הובלות בדקה ה-90, כי העברות אלו תמיד יקרות יותר וגם יאלצו אתכם להתפשר על השעה. אם יש לכם כבר תאריך יעד שבו אתם צריכים לעבור, סגרו עם מוביל.
התחילו לאסוף קרטונים בשלב מוקדם
קופסאות קרטון הן אחד הדברים הבסיסים לכל מעבר. ככל שתתחילו לאסוף קרטונים מוקדם יותר, כך תצטרכו לבזבז פחות כסף על רכישת קרטונים. חפשו קופסאות במקום עבודתכם, בסופרמרקטים, בחנויות, בקבוצות וואטסאפ או פייסבוק מקומיות וכו'.
כל מי שנאלץ לעבור דירה בחייו, יודע שמדובר בחוויה מלחיצה ואף יקרה למדי.
נסו שלא להתפתות לקניות, קניות ועוד קניות לבית החדש
למרות הפיתוי העצום, צריך לזכור שהמטרה היא להימנע מלהוציא כספים מיותרים. לכן, במידה ואתם רוכשים חפצים/רהיטים לבית החדש, היצמדו אך ורק לרכישה של דברים שאתם באמת *צריכים*, ולא, פריטי נוי אינם נמנים על הרשימה הזו.
לסיום, מעבר דירה יצריך מכם לקבל כמה החלטות משמעותיות, לרבות ההחלטה האם ללכת על השכרת רכב הובלה או על חברת הובלות. לכל החלטה שתעשו יש משמעות, כך ששקלו כל החלטה ברצינות.