לפעמים קורה שחיית המחמד מציגה סימנים של פגיעה או צורך בעזרה ראשונה דווקא בזמנים בהם המרפאה הוטרינרית סגורה, כמו למשל בשעות הלילה או בשבת.
למטרה זו מציעות חלק מהמרפאות הוטרינריות (כמו למשל בית חולים לחיות שדמה) שירותים של וטרינר תורן שניתן ליצור עימו קשר גם בזמנים בלתי שגרתיים על מנת לבדוק אם הכל בסדר, ואם לא – להעניק לבעל החיים את הטיפול הנדרש.
רשימה של מקרי חירום שכדאי להיות מודעים אליהם
- תאונת דרכים: אם חיית המחמד עברה תאונת דרכים, חשוב מאד להביא אותה בדחיפות לבדיקה וטרנירית גם אם כלפי חוץ לא ניתן להבחין בפגיעה כלשהי. לעתים קיימת פגיעה חמורה באיברים פנימיים, ורק וטרינר מנוסה ידע לאבחן אותה ולהעניק את הטיפול הנכון. בנוסף יתכנו מקרים שחיית המחמד מסתובבת באופן חופשי בחוץ, ולמרות שאתם אישית לא הייתם עדים לתאונה כלשהי, החיה אינה מתנהגת כתמול שלשום וניתן לראות כי "קרה משהו". במצב זה יש להביאה לוטרינר בהקדם האפשרי על מנת שישלול או יאשר תאונה.
- פגיעת ראש: מקרים של פגיעת ראש הם כמובן מקרי חירום. וטרינר ידע לזהות שינויים בגודל אישוני העיניים, ויבצע פעולות על מנת להקטין את הלחץ התוך גולגולתי של בעל החיים. בנוסף ידאג הוטרינר להשגחה והמשך מעקב אחר חיית המחמד.
- פגיעה במערכת העצבים: פגיעה כזו יכולה להתבטא בבעיית שיווי משקל, קשיים בהליכה, רעידות, סיבובים במקום ו/או ריצוד של העיניים. על מנת לברר במה מדובר ולמנוע החמרה, יש להביא את בעל החיים בדחיפות לבדיקת וטרינר.
- מכת חום: הסימנים למכת חום כוללים ריור מוגבר, חוסר יציבות של הגוף, לשון בחוץ והתנשמות. בנוסף העיניים והחניכיים יקבלו צבי בורדו / סגלגל / כחלחל. חשוב להעביר את בעל החיים למקום מוצל וקריר ולסייע לו ע"י הנחת מגבות רטובות בצוואר, בבטן, בבית השחי, באוזניים ובמפשעה. חשוב לא להגזים בכמות הקור, ולא להשתמש במים קרים מדי או בקרח. לאחר קירור ראשוני עדיין לא מתבטל הצורך בבדיקה וטרנירית, מכיוון שהנזק ממכת חום לא תמיד נעלם לאחר שחום הגוף חזר למצבו התקין.
- פגיעה בעיניים: במקרה של הפרשות מרובות, דימום מהעיניים או פגיעה בשלמות העין, כדאי לפעול במהירות ולקחת את בעל החיים לוטרינר על מנת למנוע התדרדרות שעלולה במקרים מסוימים להביא אף לעיוורון.
- נשיכה על ידי בעל חיים אחר: גם אם הנשיכה נראית כלפי חוץ קטנה ולא משמעותית, ישנם מקרים של פגיעה באיברים פנימיים שרק וטרינר ידע לאבחן אותם ולטפל בהם בזמן. לכן הצעד הראשון יהיה לקחת את פרטי הכלב הנושך, לברר אילו חיסונים קבל ומתי, לחטא היטב את הפצע, ולאחר כל אלה להגיע לבדיקה.
- קושי בהמלטה: קשיים כאלה עלולים להתרחש בעיקר אצל גזע קטן, במקרים של מיעוט עוברים (הגורם לעוברים גדולים יותר), כאשר ההריון היה ממושך, כאשר הכלבה סובלת מבעיות באגן, או בגזעים מסוימים שיש אצלם נטיה לסיבוכים בהמלטה. וטרינר מנוסה יוכל להתערב ולסייע בתהליך.
- מכת קור: יכולה להתבטא באפטיה ובמצב רוח ירוד. על מנת לסייע לבעל החיים לפני ההגעה בהקדם לוטרינר, יש למקמו בסביבה חמה וניתן למשל לכסותו בשמיכות. מצד שני, יש להיזהר מחימום יתר שרק יגרום לפגיעות נוספות.
- הרעלה: הרעלה יכולה להתרחש עקב בליעה של חומרי הדברה ביתיים נגד חרקים, עקב מגע עם חומרי הדברה (של הכלב עצמו) נגד פרעושים או קרציות בשימוש לא נכון, עקב בליעת רעל עכברים ועוד. במקרה של הרעלה מחומרי הדברה ביתיים יש לשטוף את הפרווה היטב ולהגיע לוטרינר. במקרה של בליעת רעל עכברים חשוב להגיע לוטרניר שיעודד הקאה באמצעים שונים לפני התעכלות הרעל והתפשטותו בגוף החיה. כאשר בליעת רעל עכברים אינה מטופלת במהירות, הסימנים הבאים עלולים להיות שטפי דם ודימומים מפתחי הגוף. זהו מצב מסכן חיים וחובה להביא את חיית המחמד למרפאה בהקדם.
- תגובה אלרגית: תגובה אלרגית יכולה לבוא בעקבות מזונות מסוימים, עקיצת חרק ועוד. היא תתבטא בדרך כלל באדמומיות, גרד או נפיחות, ובמקרים קיצוניים יותר עלולה לגרור קשיים בנשימה, ירידה משמעותית בלחץ הדם ואף מוות.
- חסימה בדרכי השתן אצל חתול: מצב נפוץ יחסית (במיוחד אצל זכרים מסורסים) שסימניו יכולים להיות שהחתול מבלה הרבה בארגז החול שלו, מתלונן ומיילל, ובארגז החול אין סימני שתן. זהו בהחלט מצב מסוכן ויש לטפל בו ללא שהות.
- בעיות בעיכול: מתבטאים בשלשולים והקאות בלתי פוסקים ויכולים לנבוע מהרעלה, מבליעת חפץ זר ומסיבות אחרות.