בעבר, מי שרצה להכין ארוחה יפנית כהלכתה היה צריך לכתת רגליו בין חנויות טבע ייחודיות וללכת אל המומחים לדבר כדי להשיג את המצרכים הדרושים. כיום, השגת המצרכים והכלים להכנת אוכל יפני פשוטה ויש מצרכים רבים שניתן להשיג ברשתות השיווק הגדולות. אם אינכם מוצאים בסופרמרקט את המצרכים הדרושים לכם, תוכלו לחפשם בחנויות טבע או במכולות המתמחות במזון מן המזרח הרחוק. רבים מן המצרכים ניתן לשמור במזווה הביתי – גם אם אינכם חפצים לבשל אוכל יפני כל יום תוכלו לשמור את המצרכים לזמן המתאים.
המומחים של רשת סופר סושי, עזרו לנו לערוך רשימה של מצרכים שכדאי לכם לרכוש על מנת להכין מגוון מנות יפניות במטבח הביתי שלכם. המטבח היפני הוא מטבח עשיר מאוד ויכול להיות שלא כל אחד מכם שואף להתמחות בו אלא רק להכין מדי פעם סושי, מרק מיסו, או סלט אצות. לכן הכנו עבורכם המלצות לבשלן המתחיל – זה שרוצה לעשות את צעדיו הראשונים במטבח היפני – ולבשלן המנוסה שכבר מרגיש שהוא מסוגל להכין ארוחה יפנית מלאה למספר סועדים.
אז קדימה, משיאגאלה! (בתיאבון ביפנית):
כלים:
בגזרת הכלים והגאדג'טים למטבח – השמיים הם הגבול. קיימים בשוק כלים רבים המיועדים לבישול יפני. יחד עם זאת, כדאי להתחיל ברכישת כלים בסיסיים; כאשר תתחילו להתמקצע תוכלו לרכוש כלים מיוחדים שנראים לכם נחוצים. אחרי הכל בסופו של דבר היד וכישרונו של הטבח הם הכלים החשובים ביותר.
הכלים הבסיסיים ביותר:
מחצלת להכנת סושי – אפשר להכין סושי ללא מחצלת, אבל הדבר מסרבל את ההכנה מאוד. המחצלת זולה ותסייע בגלגול הסושי וביצירת הצורה הסופית שלו. כדי למנוע הידבקות של אורז למחצלת מומלץ לעטוף אותה בניילון נצמד לפני השימוש.
סכין – הסכין הוא אחד האביזרים החשובים ביותר במטבח היפני; המטבח מדויק מאוד ודורש ידע בחיתוך ברמה גבוהה. בשלן מתחיל יכול להשקיע בסכין חיתוך פשוטה וזולה יותר אך חשוב שהסכין תהיה חדה וללא שיניים. לאחר שתתחילו להתמקצע יהיה כדאי להשקיע בסכין טובה ואיכותית. מחירי הסכינים יכולים להגיע לכמה מאות שקלים טובים אך סכין טובה היא השקעה לטווח ארוך.
ווק – ווק הוא אביזר חשוב במטבח האסייתי בכלל ובמטבח היפני בפרט. זהו אביזר שכדאי להשקיע בו, פשוט מכיוון שווק לא מוצלח לא יוליך טוב את החום, האטריות ידבקו אליו וחבל על המאמץ שיושקע בהכנת ארוחה שלא תצליח. לווק טוב קשה למצוא תחליף ואין מחבת שתשווה לו.
כלים למתקדמים:
סיר אורז – כמובן שתוכלו להכין אורז לסושי בסיר רגיל. יחד עם זאת קיימים בשוק סירים ייעודיים להכנת אורז יפני באופן המוצלח ביותר.
מחבת להכנת טמאגו – הטמאגו היא למעשה החביתה היפנית שצורתה מרובעת. קיימת מחבת מיוחדת שצורתה רבועה וכל ייעודה הוא הכנת טמאגו סימטרי.
כלי למאצ'ה – טקס הכנת ושתיית התה היפני משופע גינונים ואביזרים. שמו של התה היפני הוא מאצ'ה ויש כלים ייחודיים המשמשים להכנתו ולהגשתו. קניית אביזרים אלו תשלים את חוויית הארוחה היפנית והם יכולים להוות גם מתנה מצויינת עבור בשלנים וחובבי תרבות יפן.
מצרכים:
לסושי בסיסי:
אם חפצה נפשכם להכין את הסושי הבסיסי ביותר, תזדקקו למספר מצרכים:
אורז – קנו אורז מיוחד לסושי ולא אורז בסמטי או אורז לריזוטו.
חומץ אורז – מגיע במגוון צבעים וריכוזים וידוע גם בסגולותיו הבריאותיות. אורז של סושי ללא חומץ אורז הוא חסר טעם.
אצת נורי – האצה המשמשת לגלגול הסושי.
סויה – לתיבול הסושי המוכן. אם אתם מקפידים על תזונה דלת מלחים, תוכלו להשיג ברשתות השיווק גם סויה דלת נתרן.
וואסאבי – החזרת היפנית. ניתן לקנות את השורש בטריותו אך לרוב הוא נמכר בצנצנת או בשפופרת דמוית משחת שיניים. כשאתם משתמשים בוואסאבי היזהרו מלגעת בעיניים או באף, הצריבה תלווה אתכם זמן רב.
סושי למתקדמים:
תוספות למתקדמים שתקפצנה את מנת הסושי בכמה רמות:
טוגראשי – הטוגראשי היא תערובת של שבעה תבלינים שתשמש אתכם בהכנת מאכלים יפניים רבים. מלבד טעמה הנהדר, צבעה האדום הבוהק מוסיף גם יופי ואסתטיות למנה. ג'ינג'ר כבוש – טעמו ייחודי; נשמר בצנצנת ויכול ללוות ארוחה של סושי או של אוכל יפני אחר על שלל סוגיו.
טמאגו – החביתה היפנית אותה הזכרנו. הכנתה לא פשוטה גם בשל צורתה המרובעת וגם בשל שלל מרכיביה כך שהכנתה מומלצת רק למי שכבר בקיא ברזי הכנת הסושי.
דייקון – סוג של צנון לבן שמלווה את ארוחת הסושי בצורתו המשומרת.
למנות ווק בסיסיות:
למנות ווק בסיסיות תזדקקו למספר מצומצם מאוד של מצרכים, אליהם תוכלו להוסיף ירקות, עוף, בקר או טופו ככל העולה על רוחכם:
אטריות (סומה, סובה, אודון…) – אטריות מוקפצות הן מנה מהירה וטעימה. נסו סוגים שונים של אטריות מן המטבח היפני עד שתמצאו את האטרייה החביבה עליכם.
שמן שומשום – שמן השומשום יהפוך סתם אטריות לאטריות בעלות ניחוח אסייתי.
מנות ווק למתקדמים:
כדי לתת למנות הווק ניחוח יפני ולהפוך אותן למורכבות יותר תוכלו להוסיף את המרכיבים הבאים:
שיטאקה – בארצנו רוב השיטאקה הן מיובשות אך כיום כבר ניתן למצוא אותן גם טריות בחנויות המתמחות במוצרי מזון מהמזרח הרחוק. טעמה של הפטרייה עז והיא עשירה בחלבון.
מירין – ליקר אורז מתקתק. אל דאגה, אחוז האלכוהול בו לא גבוה במיוחד.
אצות – אם אתם חוששים מטעמן ה"דגי" של האצות נסו להתחיל עם כמות מעטה של אצת האראמה. לאחר מכן תוכלו להתקדם ולהוסיף למנות גם אצות בעלות טעם מודגש יותר כמו ההיג'יקי או הוואקאמה.
ולסיום, גם מי שעושה את צעדיו הראשונים במטבח היפני יכול להכין בקלות רבה מרק מיסו, שלצורך הכנתו הבסיסית יש מספר מרכיבים מצומצם:
מיסו – המיסו הוא משחה מותססת העשויה לרוב מפולי סויה, מלח, שמרים ואורז. ייחודה המרכזי הוא בכך שהיא מאופיינת בטעם החמישי הנעלם, "האוממי", שמשמעותו ביפנית "טעים ביותר".
דאשי – ציר הדגים שבבסיסו של המרק. ניתן לרכוש אותו ארוז בצנצנת.
טופו – חלב סויה שעבר תהליך גיבון.
כמו כן תזדקקו גם לבצל ירוק ולשמן שומשום להכנת המיסו. למתקדמים שביניכם – תוכלו לנסות ולהכין את הדאשי בעצמכם.
עכשיו כל מה שנשאר זה למצוא מתכון שתאהבו, בהצלחה!