יום העצמאות מגיע ואיתו המנגל המסורתי. רובנו הישראלים אוהבים את האוכל ואת האווירה שמלווה את אירועי ה"על האש" הגדולים והרועשים. הבעיה היא שבדרך כלל מדובר באוכל למבוגרים. הילדים בקושי מנשנשים את הנקניקיות ורבע הפיתה עם חומוס, ויוצאים משם עצבניים ורעבים, שלא לדבר על "מורעלי סוכר" מהמרשמלו.
איך מתכוננים למנגל כשיש ילדים בחבורה, בלי להוציא הון תועפות על מוצרים מוכנים? להלן מספר טיפים, עצות ומתכון אחד מנצח.
קודם כל, כדאי לתכנן גריל על בסיס בשרים שילדים אוהבים, כמו פרגית או קבב ביתי (מניסיון, רוב הילדים לא מתלהבים מכנפיים, למשל, או מסטייק מדמם). בנוסף, מלבד החומוס והטחינה והסלט המסורתיים, אפשר להכין תפוחי אדמה בנייר כסף שהילדים ישמחו לנשנש תוך כדי התרוצצות. את תפוחי האדמה מכינים כשהגחלים כבר לא כל-כך חמים מבחוץ, ורוב החום שלהם הוא מבפנים (אחרת זה שורף את התפודים). אפשר להקדיש לכך מנגל נוסף שיובער כבר מהבוקר וככה יהיו גחלים מוכנים ותפוחי אדמה אפויים מיד בהתחלה, כשעוד רעבים. מדובר בפחמימה בריאה יותר מפיתה, מרשמלו וקולה, לכל הדעות.
כדאי לשלב את הילדים בהכנות למנגל. הקטנים יכולים ללמוד לתקוע בזהירות שיפוד בנקניקיה, ילדים גדולים ישמחו ללמוד את כל מה שקשור להכנת הקבב שהם כל כך אוהבים, ויש שלבים רבים בהכנות שאפשר לשתף אותם בהם. את המתבגרים שבחבורה אפשר כבר בהחלט לרתום למלאכת הנפנוף והצלייה, רק לצייד אותם בציוד מתאים ובטיחותי.
להלן מתכון לקבב ביתי, בריא וחסכוני שילדיי אוהבים. ההברקה היא לרכוש קורצי עוגיות ממתכת ולהכין את הקבב בצורות שונות, כמו לב או שפן, או אפילו מגן דוד, ברוח היום…
המצרכים:
1 ק"ג בשר טחון
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
1/2 גזר מגורר בפומפייה
חצי בצל מגורד או קצוץ הכי דק (שלא ירגישו בו חלילה…)
שן שום כתושה
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
כפית רסק עגבניות לטעם ולצבע
2 פרוסות לחם אחיד ללא קרום, רטובות וסחוטות
"לשים" היטב את כל החומרים לקבבים, משטחים את התערובת על קרש פלסטיק או עץ, ויוצרים צורות שונות באמצעות קורצי עוגיות יחד עם הילדים. מכינים על המנגל במשך שתי דקות מכל צד. אפשר בתוך רשת, על שיפוד מתכת, או פשוט להפוך בזהירות עם מלקחיים.
אם מדובר בחבר'ה ממש צעירים וחסרי סבלנות, אפשר לקצר את שלב צליית הבשר על המנגל כדי שהם לא ייאלצו לחכות זמן רב: מכינים מראש את הקבבים או ההמבורגרים, מטגנים משני הצדדים עד להזהבה קלה, מוציאים על נייר סופג ושומרים בצד. כשהגחלים מוכנים, מניחים את הקבבים על המנגל לחצי דקה מכל צד, כדי שיקבלו פסים יפים וניחוח מעושן, וקדימה לזלול.
לסרבני אכילה עקשניים במיוחד, אפשר להכין קציצות שטוחות ועגולות דמויות המבורגר, ולקשט בצורת פרצוף: 2 עיגולי זיתים או עיגולי מלפפון יהיו עיניים, מציירים פה מחייך עם קטשופ (או חצי עיגול עגבניה), מניחים חתיכה של מלפפון חמוץ במקום האף ומגישים על חצי פיתה. עוד לא ראיתי ילד שסירב לצורת הגשה כזו!
בכל הקשור לכמויות הסוכר, אין מה לעשות נגד המרשמלו, אבל אפשר לפחות להפחית מכמותו במשקאות: לקנות חצי "מים בטעמים" וחצי מים מינרליים, כדי שיהיה אחרי שהמים בטעמים ייגמרו. בהתחלה הילדים רוטנים אבל בלית ברירה הם פשוט שותים מים. בדוק.
כמובן, יש לשמור על בטיחות הילדים ולא לתת להם להתקרב לאש עצמה, להחזיק בהישג יד חומר נגד כוויות (נמכר בכל בית מרקחת) ומים קרים.
יום עצמאות שמח וטעים!
התמונות באדיבות קטי פינקלשטיין
***
מוגש בחסות איסמור – איסמור מובילה בארץ בתחום שיווק מוצרי האיכות לבית ולחצר מוצרים אלה כוללים, בין היתר דשא סינטטי, ג'קוזי (ספא), סאונות, ברביקיו בנוי, מתקני שעשועים לילדים, בקתות עץ, מחסני עץ ועוד.