"זה מה שנשאר מהתלוש שלי?"
"כמה כסף כבר עולה פן?"
"היית חייב לקנות את האייפון הכי חדש"?
"לאן נעלמו כל החסכונות ששמתי בצד"?
נשמע מוכר? האם אצלכם בבית יש את האחראי על התקציב ואת זה שאחראי לבזבז אותו? אם כן, אתם לא לבד. כסף, או מחסור בכסף הינו אחד הנושאים הבעייתיים ביותר לדיון במערכת זוגית ופעמים רבות תורם למתח בין בני זוג, אפילו כשאוהבים. כשיש מספיק כסף, לרוב מטפל בתקציב אחד מבני הזוג. כשחשבון הבנק מדולדל, לרוב מוטלת האשמה לחיקו של השני, אם בצדק ואם לאו. לאחר יום ארוך או שבוע מתיש בעבודה, דיון על כסף הוא חומר נפיץ. על מנת להישאר במסגרת התקציב שלכם ולא להיכנס ל(יותר) אוברדרפט, הנה מספר עצות להתנהלות חסכונית שתעזור לכם לשמור על הרומנטיקה.
תכננו.
ערכו, כל אחד מכם, רשימה של שאלות, הצעות ורעיונות לפני שאתם מתיישבים יחד. אם אתם האחראים על התקציב ועל המעקב אחרי חשבונות הבנק, ערכו רשימה של מה קורה עכשיו בחשבונות, מה ההוצעות הגדולות ומה הבעיות שאתם רואים כדפוס שחוזר על עצמו. בן או בת הזוג מוזמנים לרשום כל שאלה או הצעה שעולה על רוחם. יעזור לכם להדפיס או להכין על גבי מסך מבעוד מועד את פירוט חשבונות הבנק וכרטיסי האשראי מהחודשים האחרונים.
בחרו זמן מתאים לדיון.
אנחנו בטוח לא מחדשים לכם דבר, אבל זה אינו רעיון מוצלח לנסות ולדבר על נושאים כלכליים חשובים כשהילדים בסביבה, ולא משנה כמה זה בוער לכם על קצה הלשון. חכו עד שהם ישנים או לא בסביבה. מזגו לכם כוס קפה או יין, או צאו לדבר במקום נייטרלי ששניכם אוהבים. שריינו לכם לפחות שעה או שעתיים לשיחה, מה שיאפשר לכם לרדת לפרטים הקטנים שעושים, בסופו של דבר, את ההבדל בין תקציב מוצלח לתקציב לא ריאלי.
הקשיבו.
נסו לשמור על ראש פתוח כשאתם מדברים על כסף. אם חשקה נפשכם בשיחה נעימה ככל האפשר, הימנעו מטון מאשים או מתגונן ותנו לצד השני לסיים את המשפט. הקשיבו למה שיש להם לומר מבלי לחשוב תוך כדי מה המשפט הבא שאתם רוצים להשחיל. אל תשכחו שאלו אהובי ליבכם מעבר לשולחן. אדיבות, עדינות וגמישות הם הכרחיים לדיון פורה בנושאים תקציביים.
הסתכלו על התמונה הכוללת.
אין חודש בלי הוצאות בלתי צפויות: תיקונים לאוטו, מדיח נוזל, הזמנה לחתונה שאי אפשר לחמוק ממנה וכן הלאה – כולנו מכירים את זה. נסו לשים מעט כסף בצד כל חודש לטובת הבלתי צפוי. כסף בא והולך ואתם רק יכולים לנסות ולהיות מאורגנים ומוכנים. נסו לזכור את הדברים החיוביים שכן יש לכם (המשפחה שלכם, הילדים, הבריאות, החברים) ונסו לשמור על חוש ההומור. בדיחות הדעת היא שתפריד בין שיחה נעימה על כסף לבין דיון כבד ומתוח.
עשו את החשבונות יחד במשך חודשיים.
הורידו לכם תוכנה חינמית לניהול תקציב ביתי או ערכו רשימה מסודרת ושלמו יחד את כל החשבונות. שמרו כל קבלה וחשבונית בשקית ליד הדלת והכניסו את כל הפרטים לרשימה או לתוכנה יחד בתקופה זו.
כך תקבלו תמונה מדוייקת של מה באמת קורה לכסף שלכם והפעם שניכם תהיו לכך עדים.
תיהנו קצת.
זה מבאס להוציא כסף רק כשצריך. שימו כמה שקלים בצד ליציאה זוגית מדי פעם, ולא , לא חייבים לצאת לארוחת שלוש מנות – אפשר גם לאכול בבית ולצאת רק בשביל הקינוח. אוהבים לשתות? צאו לכוס יין. לכי לשתות קפה עם חברות, צא לכוס בירה עם החברים. חשבו כמה "בזבוזים" אתם יכולים להרשות לעצמכם מדי חודש ובזבזו אותם בהנאה. חשבו על דרכים להנות יחד שאינן כוללות יציאה לבית קפה או מסעדה. בינינו, גם אם יש לכם כסף ללא הגבלה, זה בילוי שממצה את עצמו. לכו יחד להליכה, שחקו כדורסל במגרש השכונתי, צאו לפיקניק, לכו להופעה, לתערוכה, ליריד או לשוק, עשו פאזלים ביחד!
מצאו דרך ליהנות קצת מהחיים, את זה אתם יכולים להרשות לעצמכם.
***
המאמר נכתב בשיתוף עו"ד גירושים יעקב בלס – משרד עורכי דין לענייני משפחה וגירושים. ובשיתוף משרדה של חיה לזר עו"ד גירושין ודיני משפחה.